top of page

over mijzelf

 

Deze website is deels in het Engels geschreven. Niet als 'show off' van mijn beheersing van deze taal, maar om de site toegankelijk te maken voor de vele niet Nederlandstaligen met wie ik over mijn fotowerk communiceer. Het onderstaande is evenwel onverbloemd moedertaal.

 

Sinds jaren houd ik mij dagelijks met fotografie bezig. Er zijn wel eens dagen dat ik de camera niet aanraak, maar dan ben ik bezig met het kijken naar en lezen over het fotowerk van anderen. Of ik ben bezig anderen dingen uit te leggen. Het begeleiden van leerprocessen op het terrein van fotografie doe ik van harte: zie over mijn cursussen door hier te klikken. Ik kan putten uit jarenlange onderwijskundige ervaring en ga altijd uit van leren = doen + denken over doen.

 

Over de technische maar vooral ook de creatieve en communicatieve mogelijkheden van fotografie raak je nooit uitgestudeerd. Zij omvat zo'n breed terrein, dat je je het best tot een bepaald aspect kan beperken. Ik koos voor het fotograferen van mensen. Portretfotografie in de meest ruime zin.  Ik fotografeer de schoonheid van het menselijk lichaam in zijn meest pure vorm (dus naakt), maar ik probeer wel aan die buitenkant voorbij te gaan. Het karakter te 'vangen'. Door te dringen tot wat iemand is (ik spreek dan van: indringende fotografie). Als je wilt weten wat ik precies bedoel met 'voorbij de oppervlakte fotograferen', kijk dan eens in het aansprekende album van Rosanne Olson: This is who I am.

 

In mijn fotowerk voeren vrouwelijke (meestal naakte) modellen de boventoon. Sommige beschouwers van mijn foto's - heb ik bemerkt - waarderen de wijze waarop ik mijn modellen fotografeer niet. "Male gaze" hoor ik roepen, "vrouwonwaardig", "onderdrukkend", "toxiisch gedrag". Toch heb ik nooit een model gevraagd om voor mijn camera simpelweg vrouwelijke glamour of sensualiteit in beeld te brengen. Dat zijn uiterlijkheden waar ik aan voorbij wil gaan. Ik besef steeds dat modellen geen objecten zijn, maar zelfsturende actoren met hun eigen gevoelens en emotionele percepties. Het is aan mij om zo te ensceneren en te arrangeren dat ik die bijzonderheden kan 'vangen'. 

Mijn modellen openbaren sensualiteit, soms zijn ze ronduit erotisch, maar tijdens het poseren sturen zij zichzelf binnen hun eigen grenzen. Hun verschijning is - vooral als die een karaktervol innerlijk uitdrukt -  een fenomeen waarop ik kan terugvallen, om houvast te hebben in een soms onverklaarbaar menselijk bestaan. Mijn fotografie tracht een aanvaardbare (niet noodzakelijkerwijs aanvaarde) weergave te vinden van een werkelijkheid die niet verpakt is in morele en esthetische voorschriften, die een realiteit uitdrukt die niet "bekend" of overwogen is.

bottom of page