over mijzelf

 

Deze website is deels in het Engels geschreven. Niet als 'show off' van mijn beheersing van deze taal, maar om de site toegankelijk te maken voor de vele niet Nederlandstaligen met wie ik over mijn fotowerk communiceer. Het onderstaande is evenwel onverbloemd moedertaal.

 

Sinds jaren houd ik mij dagelijks met fotografie bezig. Er zijn wel eens dagen dat ik de camera niet aanraak, maar dan ben ik bezig met het kijken naar en lezen over het fotowerk van anderen. Of ik ben bezig anderen dingen uit te leggen. Het begeleiden van leerprocessen op het terrein van fotografie doe ik van harte: zie over mijn cursussen door hier te klikken. Ik kan putten uit jarenlange onderwijskundige ervaring en ga altijd uit van leren = doen + denken over doen.

 

Over de technische maar vooral ook de creatieve en communicatieve mogelijkheden van fotografie raak je nooit uitgestudeerd. Zij omvat zo'n breed terrein, dat je je het best tot een bepaald aspect kan beperken. Ik koos voor het fotograferen van mensen. Portretfotografie in de meest ruime zin.  Ik fotografeer de schoonheid van het menselijk lichaam in zijn meest pure vorm (dus naakt), maar liever nog probeer ik aan die buitenkant voorbij te gaan. Het karakter te 'vangen'. Door te dringen tot wat iemand is (ik spreek dan van: indringende fotografie). Als je wilt weten wat ik precies bedoel met 'voorbij de oppervlakte fotograferen', kijk dan eens in het aansprekende album van Rosanne Olson: This is who I am.

 

In mijn foto's domineren vrouwen, maar zij zijn niet op het podium simpelweg om hun schoonheid of sensualiteit aan te bieden, ze zijn geënsceneerd om een gevoel of emotionele perceptie uit te drukken. 

Fotografen die mij hebben beïnvloed zijn: Ruth Bernhard, Miloslav Stibor, Thomas Karsten, Christian Vogt, Monica Kuhn, Angelika Vogel.

 

Mijn modellen zijn mogelijk glamourous maar als zodanig niet blootgesteld, ze hebben een afgeleide sensualiteit, zij zijn zichzelf sturende en aan zichzelf overgeleverde actoren, hun uiterlijke schoonheid is een fenomeen waarop we kunnen terugvallen om houvast te hebben in een onverklaarbaar menselijk bestaan. Mijn fotografie tracht een aanvaardbare (niet noodzakelijkerwijs aanvaarde) weergave te vinden van een werkelijkheid die niet verpakt is in morele en esthetische voorschriften, een realiteit die niet "bekend" of overwogen is.